RECULLS  DE  PREMSA 2012
Notícies relacionades amb l'Associació 

 

 


 

 

 (Clicar article per ampliar)(Clicar article per ampliar)


SANT CUGAT APROPA L'UNIVERS A LA CIUTADANIA MANTENINT 'DISTÀNCIES CÒSMIQUES'
Tamara Atienzar | Noticia publicada ahir | 137 lectures


Aprendre a respectar i sentir l'univers com a part d'un tot que cal cuidar és l'objectiu de l'exposició 'Les distàncies còsmiques' que s'ha inaugurat aquest dimarts al vestíbul de l'ajuntament. La mostra està formada per un conjunt de panells amb il·lustracions i textos cedits per la Universitat de Barcelona (UB). La doctora en astronomia Carme Jordi ha estat l'encarregada d'inaugurar l'exposició amb una conferència organitzada per l'Associació Astronòmica Sant Cugat-Valldoreix (AAVSC).
'Com sabem la mida de l'univers?' ha estat la conferència que ha inaugurat l'exposició 'Les distàncies còsmiques'. La professora titular del departament d-Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, Carme Jordi, ha explicat que s'ha mesurat la dimensió de l'univers a partir de la mida de la Terra.

Carme Jordi
La idea és intentar entendre com hem arribat a mesurar l'univers en anys llum
Escolta-ho

Carme Mas
El pròxim guia serà l'astrònom Ramón Naves, un gran professional i expert. Té l'observatori de Mont Cabré.
Escolta-ho


L'exposició 'Les distancies còsmiques' mostra a partir d'un conjunt de cartells explicatius el mètode científic que s'aplica per tal de mesurar les distàncies astronòmiques i quina és la mida de l'univers que es pot observar.

El conjunt es podrà visitar fins l'últim diumenge de setembre amb visites guiades de professionals en la matèria. La presidenta de l'AAVSC Carme Mas ha anunciat en una entrevista al magazín 'Sant Cugat a fons' de Cugat.cat que el primer guia serà l'astrònom i expert Ramon Naves.


Ll'acte que ha comptat amb la presència del regidor de Medi Ambient i Polítiques Ambientals, Joan Puigdomènech.


 

EL TOT SANT CUGAT
Última actualització: 21 d'agost del 2012
'Les distàncies còsmiques' o com conèixer l'univers
Redacció
Poble El proper 18 de setembre s'inaugura aquesta exposició amb
l'objectiu de despertar l'interès per l'astronomia, l'astrofísica i la cosmologia.

L'oportunitat perfecta per conèixer l'Univers arriba a Sant Cugat amb la mostra "Les distàncies còsmiques", de la mà de l'Associació Astronòmica de Valldoreix- Sant Cugat (AAVSC). A partir de diversos plafons temàtics (la Terrra i la Lluna, la Galàxia, etc) la mostra neix amb l'objectiu que el visitant aprengui a respectar i a sentir l'Univers com a part d'un tot que cal cuidar, així com oferir noves formes de comunicació i aprenentatge.

Conferència inaugural
La Dra. Carme Jordi, professora titular del Departament d'Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, explicarà com a partir de la mida de la Terra s'ha arribat a mesurar la dimensió de l'Univers visible en la conferència inaugural, Com sabem la mida de l'Univers, que es farà el proper dimarts 18 de setembre, a partir de les 20 hores. A més, diversos científics, com el professor Emili Elizalde o el Dr. Ignasi Ribas, Dr. Matteo Cavalli Sforza, explicaran el contingut dels cartells de l'exposició.

Situar Sant Cugat com un punt de referència a Catalunya pel que fa l'Astronomia i la Cosmologia és una altra de les finalitats de L'AAVSC.

La mostra es podrà veure a partir del proper 18 de setembre i fins al 30, al vestíbul de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Renovat programa d'activitats
A banda de les habituals xerrades i l'exposició "Les distàncies còsmiques", destaca el Club de lectura d'Astrofísica, una nova proposta bimensual que pretén descobrir els misteris més peculiars de l'astronomia a través dels llibres. Una activitat nova dirigida, aquesta primera posta, per Ramon Naves, un astrònom que pot explicar molts temes de propia recerca: cometes, asteroides, variables, exoplanetes, ocultacions i conceptes de física quànticaa. Dues vegades al mes els socis i familiars es reuniran per posar en comú tot allò que hagin après de la lectura que l'Entitat els proposarà. Es començarà el dijous 18 d'octubre al Centre d'Estudis de Sant Cugat.

El dijous 20 de setembre, a les 20 hores, al Centre d'Estudis de Sant Cugat (Carrer Sant Antoni, número 24), es farà la xerrada Galàxies, estrelles, exoplanetes i la descoberta d'un asteroide de la mà d'Oriol Abril. Està dirigida al socis i familiars de l'entitat i pretén explicar els diferents elements que trobem a l'univers.


 

12 d'Agost 2012 - Qgat.cat - Ràdio 91.5 FMo

La Rabadassada i Can Monmany, llocs per veure les Perseides

Sílvia González / Redacció | Noticia publicada diumenge | 260 lectures

Les llàgrimes de Sant Llorenç, també conegudes com a Perseides, es podran veure a partir del vespre d'aquest diumenge i durant la matinada d'aquest dilluns. L'Associació Astronòmica Valldoreix-Sant Cugat recomana espais com Can Monmany i la Rabassada per fer l'observació de la pluja fina d'estels. L'Entitat afirma que aquest fenomen, que es pot contemplar sense l'ajuda de cap instrument òptic, encara estarà visible la nit de dilluns.
Les llàgrimes de Sant Llorenç és un fenomen astronòmic que té lloc cada any a mitjans del mes d'agost i és visible a tot l'hemisferi nord. A diferència de l'any passat, quan la lluna plena va dificultar la visibilitat, en aquesta ocasió el fenomen es podrà veure bastant bé, segons l'Associació Astronòmica Valldoreix-Sant Cugat.

Les Perseides són petits fragments de roca, pols i gas que un cometa, el Swift-Tuttle, ha anat deixant al seu pas. Cada any a mitjans de mes d'agost, la Terra es creua amb l'òrbita d'aquest element. El camp gravitatori del planeta n'atreu les restes a l'atmosfera. Quan hi contacten, es destrueixen deixant un rastre de brillantor que és el que coneixem com a les llàgrimes de Sant Llorenç.

La sotspresidenta de l'Associació Astronòmica Valldoreix-Sant Cugat, Carme Mas, ha explicat a Cugat.cat que la Rabassada i Can Monmany són bons indrets per fer l'observació estar allunyats de contaminació lumínica.

Carme Mas
Recomanaria marxar de la ciutat, sincerament, a causa de la contaminació lumínica. Però, Can Monmany és un bon lloc. Mas reitera que la millor manera de fer l'observació és estirar-se amb una manta en un algun indret fosc i d'esquena a la Lluna

Esolta-ho


9 d'Agost 2012 - Qgat.cat - Ràdio 91.5 FMo

Jesús González (Junta Directiva - AAVSC): 'El Curiosity és com enviar a Mart un geòleg amb moltes eines'

Raquel Ligero | Noticia publicada dijous | 218 lectures

L'Associació Astronòmica Valldoreix-Sant Cugat considera que l'arribada del robot Curiosity a la superfície de Mart és un èxit rotund, ja que mai abans no s'havia assolit un repte d'aquestes proporcions. Així ho ha afirmat en Jesús González, que ha assegurat que al setembre tenen previst programar xerrades sobre el planeta vermell per fer difusió d'aquesta fita.

Escolta-ho
Diari de Sant Cugat 06-07-2012 (Clicar article per ampliar)

12 de Juny 2012 - Qgat.cat - Ràdio 91.5 FMo - PROGRAMA ESTELS

Avui a tres quarts de dotze (11:45 h) repassem l'Agenda d'activitats pels propers mesos de l'Associació Astronòmica Valldoreix-Sant Cugat amb la seva Fundadora i col · laboradora
del programa, Carme Mas. 91.5 FM o


Diari de Sant Cugat, 15-03-2012 (cliqueu article per a ampliar)

Diari de Sant Cugat, 30-03-2012 (Clicar imatge per ampliar)
cliqueu article per a ampliar23 de Gener de 2012

Fotografies dels membres de la Junta Directiva corresponents a la recepció de l'Associació Astronòmica del Valldoreix - Sant Cugat

Amb l'Alcaldessa de la ciutat, Sra. Mercè Conesa i Regidors.

Diari de Sant Cugat, 27-01-2012 (cliqueu article per a ampliar)

Clicar article per expandir text